Kek Tapak
Kuda(Sumber Resipi : Aini
Salim)
Bahan
10 biji kuning telur
5 biji
putih telur
225g gula castor
110g tepung gandum atau tepung halus (saya gunakan tpg Hong Kong)
10g susu tepung
atau tepung aiskrim vanilla
135ml mentega cair
1 sudu makan rata penstabil
(ovalette)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perasa coklat (saya gunakan chocolate emulco)
1/2 sudu teh serbuk penaik
coklat
nutella atau pes kacang hazel
Cara :
1. Satukan
telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan
tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.
2. Masukkan mentega
cair dan esen vanila, kacau rata.
3. Ambil 5 senduk adunan dan masukkan
perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan yg plain dimasukkan ke dalam
piping bag.
4. Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan kertas
dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam loyang.
Kemudian, picitkan adunan plain dari piping bag- sejalur demi sejalur hingga
menutup adunan coklat tadi.(sbb kalau kita tuangkan adunan plain tadi ke atas
adunan coklat yg dah rata tu dgn senduk/sudu, tentu ianya tak menjadi
rata).
5. Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit. Sejukkan
seketika.
6. Keluarkan kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu
Nutella atau pes kacang hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu.
Bungkus dengan kemas dan simpan didalam peti
sejuk.
Nota:
1) Walaupun masa membakar dlm resipi ini
adalah selama 20-25 minit, saya telah membakar kek ini selama kira-kira 14 - 15 minit di dalam built-in
oven saya.
2) Seperkara lagi, walaupun saya telah ambil 6 senduk adunan utk dicampur dgn
chocolate emulco, still, bila dah siap 2 loyang, masih lagi ada lebihan adunan
yg plain. In future, perhaps saya akan menggunakan loyang yg besar sikit iaitu
11" x 11".
Maaflah kalau keknya kurang menarik sbb 1st time mencuba.
No comments:
Post a Comment